Mantra - vibrasjonen av ordet

Mantra

Mantra er et ord, en lyd eller et uttrykk uten betydning. Det er ikke selve ordet som påvirker oss, men vibrasjonen av det. Ordlydene kommer fra sanskrit som er et gammelt Indisk språk.

I mediyoga, som er utviklet fra den urgamle kundalini yogaen, bruker vi mantra. Mantra som vi kobler til pusten, eller som sies høyt, hviskende eller inni oss ved meditasjon. 

Vi er ofte opptatt av hva mantraet betyr, men det er viktig under meditasjon å helst ikke vite det, fordi da kan ofte tankene sirkle rundt betydningen, mens formålet er å fokusere på mantraet uten å forvente noe som helst. For oss i vesten kan det virke mystisk og til og med skummelt å bruke mantra, men sannheten er at det er et fantastisk verktøy for oss å bruke for å løse opp i gamle mønstre og pregninger i sinnet, og hjelper oss å skape nye vaner og en høyere bevissthet i oss selv.

Når vi bruker mantra sammen med yogaøvelser, pusteøvelser eller meditasjon så øker vi energifrekvensen i kroppen, sinnet og auraen vår.

Vi kan si mantra inne i oss (mentalt), hviskende, med normal stemme og synge mantra. Den største påvirkningen får vi når vi sier mantraet høyt, slik at vi samtidig hører vår egen stemme si det. Det er forskjell på å si det og synge det. Vil du oppleve et mantra og hva det står for, så si det lavt, mykt og monotont i minst 30 minutter.

Virkningen av mantra:

  • Gir klarhet i vår mentale, fysiske og emosjonelle energi.
  • Bryter ned gamle energiblokkeringer.
  • Skaper gjenklang mellom kropp og sinn.
  • Renser lave energifrekvenser og frigjør negative og ubevisste programmeringer.
  • Stimulerer våre endokrine kjertler, hormonsystemet vårt, som igjen balanserer og stimulerer hele chakrasystemet vårt.
  • Frigjør flyt og emosjonell energi.
  • Skaper frihet og avslapning mentalt og emosjonelt.
  • Hjelper deg og finne din egen rytme.
  • Hjelper deg til egenomsorg og være fornøyd med deg selv.

photo-1623268964699-e89af976bc17

Et vanlig mantra som brukes i mediyoga:

Jeg forteller den omtrentlige betydningen av mantraene her for å vise hva meningen bak de er, selv om selve ordet ikke har betydning når vi bruker mantraet. Det som er så spennende med mantra er at de har en unik måte å påvirke oss på. 

Når du sier et mantra og gjentar det flere ganger, er det viktig at du beveger munnen, og at du beveger tungen veldigt eksakt inne i munnen. Reflekspunkter du har på tungen, og meridianpunkter oppe i ganen, blir da stimulert. Dette påvirker deg, ifølge yogaen, til å se det ditt sinn på en spesifikk måte. Når mantraet utføres korrekt, stimuleres kjertler i hjernen: hypothalamus, hypofysen og pinealkjertelen. De sender hormoner ut i hele kroppen, og skaper balanse og harmoni i både kropp og sinn.

Selv om mantra ikke er det samme som affirmasjoner, så kan vi se på det som noe lignende, da ordene vi bruker i mantra er kloke og innsiktsfulle ord vi sier til oss selv, og dette vil over tid påvirke selvbildet ditt, til det bedre.

SAT NAM:

Det vanligste mantraet vi bruker i mediyoga, vi bruker det ofte mentalt, at vi tenker det inne i oss koblet til pusten. Når vi puster inn tenker vi sat og når vi puster ut tenker vi nam.

Vi kan også si det, eller synge det høyt som i en meditasjon, da sier vi et langt sat og et kort nam (sat skal vibrere 8 ganger lengre enn nam).

Betydningen av Sat Nam:

Sannhet er min identitet - Jeg er sann

Sat: Sannheten, sannhet

Nam: Jeg bøyer meg, åpner meg

Sat Nam kalles ofte for frømantraet - hver gang vi sier det eller tenker det sår vi et frø av sannhet som sakte men sikkert tar oss til vårt sanne jeg. Det brukes som en hilsen også som Namaste brukes i andre yogaformer.

Helt enkelt kan vi oversette mantraet omtrentlig slik:

Jeg bøyer meg for det gudommelige i meg. 

Stille meditasjon med mantra:

Har du lyst å utforske dette mantraet, så sett deg eller ligg stille for deg selv, i en behagelig stilling. Lukk øynene og rett fokuset ditt til pusten din akkurat slik den er i dette øyeblikk. Sett en stoppeklokke på feks 3 min eller mer.  Så begynner du å tenke mentalt SAT når du puster inn og NAM når du puster ut. Om tankene begynner å vandre så rett fokuset tilbake til pusten og mantraet. Om du ønsker det kan du puste med nesen både på innpust og utpust, eller bare pust normalt slik som pusten går spontant hos deg i dette øyeblikk.

Jeg ønsker deg en god pustestund🦋

Sat Nam fra Hanne✨

Legg gjerne igjen en hilsen og fortell hvordan du opplevde det under her.

Yoga retreat - et sted for tilbaketrekning, velvære og fordypning.
Yoga og eteriske oljer

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar

Klar for en ukentlig praksis med pust og yoga?

Start i dag!

Klikk her for å komme i gang

Klar for eteriske oljer fra doterra?

Start i dag!

Min anbefaling

Følg meg på andre kanaler

Jeg er med i fellesskap der jeg deler fra min reise i livet.

Min indre og ytre reise

Jeg blogger også på Iisacom.no Klikk på bildet for å komme dit.