Yoga for å styrke energistrømmen

photo-1444703686981-a3abbc4d4fe3
Yoga og meditasjon har vært brukt til å styrke den fysiske og den mentale helse,og for å skape emosjonell balanse flere tusen år tilbake. I tillegg til den moderne medisinen kan yoga igjen bli moderne og brukes som medisin i dag. 

Min blogg i dag handler om yoga for meridiansystemet. Hva er meridianer? Det er energikanaler der Chi (også kalt Qi) strømmer. Hva er da Chi? Det er livsenergi. Det er den letteste måten å oversette det til norsk på, men egentlig er det materie som er på vei til å bli energi. I den kinesiske medisinen er det ikke forskjell på energi og materie.

Når chi fyller kroppen din får det forskjellige funksjoner: 
 • Avgjør kroppens evne til å fungere og bevege seg.
 • Får blodet til å flyte i kroppen din.
 • Følger sinnet og reagerer på dinne forskjellige følelsesmessige tilstander.

Jeg skal ikke gå så dypt inn på det, men alle funksjoner og organer i kroppen knyttes sammen av energikanaler der chi strømmer. Disse energikanalene kalles meridianer innenfor den orientalske medisinen, og nadier i den yogiske terminologien. Subtile energikanaler som man sier går dels inne i kroppen, der de binder sammen forskjellige indre organer, dels rett under huden. Alle disse meridianer henger sammen i et stort felles system der energien, chi, strømmer frem til kroppens forskjellige deler, gjennom sinnet og inn i sjelen. Når du har en fri strøm av chi i systemet ditt, har du det bra på alle måter. 

Derfor er det bra å gjøre yoga og meditere fordi da påvirker vi energikanalene. Det er forskjellige øvelser som påvirker noen av meridianene mer enn andre. For at chi skal kunne strømme fritt i kroppen, i dine meridianer, kreves det at du er i balanse. Du trenger harmoni i kropp, sinn og sjel.

I vesten har det ikke vært så viktig med følelser og at de påvirker kroppen vår, men i østen har dett hatt stor betydning. Der har kroppen blitt sett på som en helhet der følelsene spiller en stor rolle for de indre organenes helse. Følelsene kan skape ubalanse i kroppen, akkurat som ubalanse i organene kan gi følelsesmessige problemer.

I kinesisk medisin snakkes det om 59 meridianer, men i praktiske sammenhenger, f.eks. innenfor akupunktur, er det kun 14 av disse som brukes:

 • Lungemeridianen
 • Tykktarmsmeridianen
 • Miltmeridianen
 • Magemeridianen
 • Hjertemeridianen
 • Tynntarmsmeridianen
 • Nyremeridianen
 • Urinblæremeridianen
 • Hjertesekkmeridianen
 • Trippelvarmermeridianen
 • Levermeridianen
 • Gallblæremeridianen
 • Yinmeridianen
 • Yangmeridianen

Hver enkelt meridian har visse funksjoner, vevinger, organer og sanser som den styrer. Sinne ses som en følelse som hører hjemme i leveren. Uro og grubling skader milten. Frykt er koblet til nyrene, sorgfullhet gjør lungene svakere, hjemlengsel stresser tykktarmen og panikkangst ødelegger hjertets energi. 

I dag vil jeg vise en øvelse som påvirker lever - og galleblæremeridianen. Levermeridianen styrer som en dirigent, alle meridianer i kroppen. Leveren handler om å få ting gjort, reagere på en voksen og ansvarsfull måte, å ta livet som det kommer. Ubalanse kan vise seg som irritasjon, sinne - ganske enkelt en kort lunte. Depresjon, negativitet, sjalusi og misunnelse er andre ubalanser i leveren. Uprovosert og overdrevet sinne påvirker levermeridianen. Dette kan resultere i hodepine, diaré og stivhet i leddene. Sinne, frustrasjon, irritasjon og indignasjon hindrer strømmen av Chi. Øvelser som harmonerer og styrker levermeridianen, øker Chi-strømmen igjen. 

Leveren er jo også det organet som hjelper oss å kvitte oss med avfallsstoffer, og har en rekke livsviktige funksjoner i kroppen. Den inngår blant annet i fordøyelsessystemet og er det organet som til slutt bearbeider alle de næringsstoffene som fordøyelsesprosessen har frigjort. Derfor kalles også leveren «kroppens kjemiske laboratorium». 

Ps. Noen ganger mangler vi noen organer feks etter sykdom og at de har blitt operert bort, det er ofte skjoldbruskkjertel eller galleblære. Det er bare bra å gjøre øvelser for de likevel, da det er energiene vi jobber med, så det har positive effekter for deg uansett. 

Vil også nevne at yoga er ikke for å erstatte medisinen, men et suplement for å få det enda bedre helhetlig, om vi trenger mindre medisin pga av det er det en bonus🥰

Sjekk ut denne øvelsen som du kan gjøre i 1-3 minutter når du måtte ønske det:
I år har vi renselse som tema i Hjerterommet medlemsportal, og i første halvdel fokuserer vi på meridansystemet og gjør yogaøvelser spesielt for det. Hver mnd har vi Spørretime med tema der vi går litt dypere i tema om det.

Er du ny til yoga og meditasjon kan du få et gratis minikurs her med yoga og pusteøvelse:

Fargelegging av Livet: Utforsk Energiens Regnbue gjennom Chakrasystemet
Grunnlaget for indre styrke og jordforbindelse

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar

Klar for en ukentlig praksis med pust og yoga?

Start i dag!

Klikk her for å komme i gang

Klar for eteriske oljer fra doterra?

Start i dag!

Min anbefaling

Følg meg på andre kanaler

Jeg er med i fellesskap der jeg deler fra min reise i livet.

Min indre og ytre reise

Jeg blogger også på Iisacom.no Klikk på bildet for å komme dit.